Vrouwen in dirndls, mannen in lederhosen, zittend aan lange biertafels. Genietend van een versgetapte pul bier of glaasje witte wijn, met bratwurst, currywurst of sauerkraut binnen handbereik. Het Beierse Oktoberfest heeft wereldwijd zijn vleugels uitgeslagen en wordt gevierd van München tot Tokio en New York. En Nederland niet te vergeten want ook wordt het op steeds meer plaatsen gevierd.
Is het Oktober een bierfeest, oogstfeest of een uit de hand gelopen plaatselijk evenement? Nou, de oorsprong heeft een koninklijk tintje. Als in 1810 de Duitse kroonprins Lodewijk in het huwelijk treedt met zijn eveneens adellijke liefde Theresia van Saksen-Hildburghausen, is dit aanleiding voor een vijf dagen durend huwelijksfeest. Het vindt plaats op de naar de bruid vernoemde locatie: de Theresienwiese. Tot op de dag van vandaag is deze plek het hart van de het feest. Omdat vijf dagen voor de massa feestvierders te weinig bleek en het weer in september wat aangenamer is, start het Oktoberfest al midden september.
‘Het is getapt’ roept de burgemeester van München als het eerste biertje is getapt en daarmee begint het feest. Natuurlijk lopen eten, drinken, muziek en plezier als een rode draad door de festiviteiten, maar het Oktoberfest is meer dan dat. Contact tussen mensen uit alle lagen van de bevolking zorgt voor harmonie en verbinding en juist dat laatste is voor mensen in Nederland aanleiding om ook een Oktoberfest te organiseren. Een gemoedelijke (gemütliche) sfeer is immers verzekerd en omdat iedereen aan lange tafels zit, feesten alle gasten gezellig mee.
Het korte antwoord op deze vraag: Veluwse Partyverhuur. Wij kunnen Oktoberfeste van begin tot eind regelen, van feestlocatie, inrichting en aankleding en uitbundige catering (eten en drinken). Wat uitgebreider zijn dit de ingrediënten van een geslaagd Oktoberfest:
Locatie: je hebt een zaal of tent nodig met ruimte voor lange biertafels die dicht op elkaar staan. En een podium voor (live) muziek.
Aankleding: houten decoratie, blauwwitte kleuren en Duitse vlaggen zorgen voor een typisch Beierse sfeer.
Drinken: natuurlijk is er een tap en staan de bierpullen klaar, want Nederlandse bierglazen moeten echt buiten de deur blijven. Gaan je eigen mensen bier serveren? Laat ze vooraf trainen met deze pullen! Omdat niet iedereen bierliefhebber is, is het ook goed om andere drankjes op voorraad te hebben.
Eten: wursten, salat, schnitzel, kartoffel, sauerkraut, de Duitse keuken regeert!
Dresscode: het wordt echt Duits als zowel medewerkers als gasten in Duitse kleding zijn gestoken! Houd een wedstrijd voor de ‘Best am Fest’ outfit.
Spelletjes: worsteten, worsttillen en touwtrekken horen er helemaal bij.
Natuurlijk staan ook veiligheid, vergunningen en sanitair in je draaiboek!
Wilt u op de hoogte worden gehouden van onze aanbiedingen of nieuwe producten? Volg ons dan op Facebook en Instagram of meldt u dan hier aan!